dijous, 29 de gener del 2009

From Hell



Fa cosa d'uns 5 o 6 anys un bon amic em va deixar "From Hell" d'Alan Moore. Coneixia l'autor, l'excèntric Alan Moore (V de Vendetta, La Cosa del Pantano, Watchmen...), busquem per Internet ja veureu quina pinta que fa. No coneixia absolutament res del dibuixant, Eddie Campbell, i segueixo sense conèixer res més que " From Hell".
Aquest magnific còmic ens narra la història de Jack l'Esbudellador (el català correcte, passa'l...mira que el blog deu estar ple de faltes...), bé una versió dels fets, ja que mai es va arribar a resoldre el cas de Jack l'Esbudellador i fins l'actualitat han arribat multitud de hipòtesis de les més creïbles a les més inversemblants. Alan Moore agafa, amb molta documentació i molt de "curru" al darrere, una d'aquestes hipòtesis, potser la més polèmica, ja que hi barreja la casa reial anglesa.
Malgrat tot, la història no és el més important a "From Hell", és només una excusa per fer una critica ferotge a la Gran Bretanya Victoriana, quan es gastaven les arques del estat al Imperi, mentre la gent moria de gana a Londres.
Però història apart, "From Hell" és un còmic increïble, tan el guió de Moore com els dibuixos de Campbell en tenen la culpa, t'atrapa des de el primer moment, t'absorbeix dins el seu món, l'infern, un món fosc, de la boira de Londres, de la brutícia de la gran ciutat, de la pobresa de la època, un món de sang, un món on no ens agradaria ser-hi però que hi entrem fascinats perquè sabem que quan tanquem el còmic ja no hi serem. En definitiva, una lectura molt recomanable, per a mi un dels millors, sinó el millor còmic que he llegit mai, i creieu-me, n'he llegit molts. Fins aviat.