dilluns, 19 de gener del 2009

" Aquella merda de vaca es mou? " Le Ragodin!!


29 de Desembre del 2008, La Camarga francesa, així vem acabar l’any...

" Aquella merda de vaca es mou? " vaig preguntar-me, tenia el cap ennuvolat, com el dia, de fet portàvem uns dies de núvols i pluja que segurament m’havien afectat i encara estava ben adormit. " Hòstia! Mira!" va dir l'Anna, "Ràpid, vine!". Això ja em va despertar una mica, i si, aquella merda es movia, i va resultar ser un Coipú ( Myocastor coypus ). Aquí ja estava totalment despert. El vem estar observant durant una bona estona, sense espantar-lo, va estar intentant menjar-se alguna cosa que no veiem. Fins que en va estar fart i va decidir posar-se a l’aigua, una espècie de canal que anava al costat del camí per on anàvem nosaltres. Desprès va tornar a pujar a un amagatall on esta tirada aquesta foto.

El Coipú és una espècie introduïda a Europa procedent de Sudamèrica. Igual que va passar amb el Visó Americà ( Mustela vison), el Coipú va ser portat a Europa per a les granges pelleteres, per poder vendre la seva pell. Per suposat es va escapar de les granges i s’ha estès per tota Europa. Ara esta arribant a la Península procedent de França pel Bidasoa a Navarra i el País Basc. A la Camarga és gairebé una plaga i arrasa amb les vores de rius i rierols i afecta a la nidificació dels ocells.

Els francesos en diuen Le Ragodin, un curiós nom que em va recordar aquells dibuixos de " La Vuelta al Mundo en 80 dias" on en Willy Fog era un lleó, crec, i el seu company era un rosegador gran, com un ratolí i es deia algú així com Ragodin... Rigodon?